tisdag 27 oktober 2009

Aeolian-skolan, del 1

För att hjälpa en kund (och kanske andra också) tänkte jag försöka förklara hur man påbörjar en Aeolian. Ni får ha överseende med min mediokra Photoshop-hantering. Klicka på bilden så får ni en skarpare upplösning.

Elizabeth Freeman som skrivit mönstret vill att man ska börja med ett virkat upplägg. Det är snyggt, men inte nödvändigt. Det går alldeles utmärkt att lägga upp 2 eller 3 maskor på vanligt sett. Det blir lite mindre snyggt, men det ska en NITISK kritiker till att ens märka det.

Sen ska man sticka 17 varv. För mig brukar inte det räcka. Tanken är att man ska få ihop 7 upp-plockningsbara maskor längst vänstra långsidan. Jag brukar behöva åtminstone 20 varv för att få ihop så många. Räkna snygga, upp-plockningsbara maskor längst stickets långsida medan du stickar tills du känner att du har sju stycken dugliga och jämt fördelade.

Därefter har du en lång remsa liknande den här till höger (som dessutom förmodligen snurrar sig på ett besvärligt sätt, men bit ihop: Det är snart över).

Nu är det dags att vända arbetet ett kvarts varv i medsols, alltså åt höger. Man vill, förutom de 2/3 maskorna man har på stickan, plocka upp 7 maskor längst vänstra långsidan, och sedan 2/3 maskor till längst botten, enligt de röda pilarna på bilden.
Om man som jag inte har följt Freemans upplägg och därmed inte har 2/3 "levande maskor" i botten så kan man bara leta rätt på 2/3 snygga uppläggningsmaskor och plocka upp dem.
Man stickar således runt tre av arbetets fyra sidor, och hela arbetet blir en liten knölig halvmånelikande sak.

Och voila: 11/13 maskor på stickan, och du är färdig att påbörja Setup-diagrammet. (2/3 m ytterkant, 3 m mönster, 1 mittmaska, 3 m mönster, 2/3 m ytterkant.)
Efter den här stickgymnastiska övningen vrider man inte arbetet fler gånger.

Lycka till!
/k.

4 kommentarer:

  1. det var en väldigt bra beskrivning!

    SvaraRadera
  2. För mig blir det snyggast om jag stickar (förutom de rätstickade kantmaskorna) ett avigt varv innan jag börjar följa mönstret. Då får man en "bas" och upplockningsknölarna hamnar på avigsidan.

    SvaraRadera
  3. Åh, vilken utmärkt idé. Knep-arsenalen härmed utökad :)

    SvaraRadera
  4. Vilken tur att jag hittade denna förklaring, kände mig lite "dum" när jag läste mönstret och inte förstod...

    SvaraRadera