måndag 12 mars 2012

Good Day Sunshine


Det nya numret av Knitty innehåller en fantastisk liten sjal av norska Amanda Björge vid namn Good Day Sunshine som verkar jätterolig (länk till Knitty).
Solen utgörs av små stjärnor (poetiskt, eller hur?) och strålarna är helt oväntat kabelstickade! Första gången jag kabelstickar en spetssjal :)

Mönstret är gjort för en härva på ungefär 400 meter, men får man tro teststickarna på Ravelry (länk till Ravelry) så klarar man sig undan på 350 meter. Om den är rolig att sticka ska jag prova med en härva Madame nästa gång (365 meter).

Den här gången blir det Calamity (50 gram/400 meter, dvs ganska tunt). Jag har färgat en mörkgrå härva speciellt till projektet, och tänkte försöka sticka in lite pärlor i själva solstålarna (länk till projektet). Det lutar mot silver lined crystal-pärlor, men jag har också några askar regnbågsskimrande gammelrosa som kan bli fina. Vad tycker ni? (Jag ber om ursäkt för den dåliga bilden - färgen på pärlorna stämmer men färgen på garnet är rent lurendrejeri.)


Själva sol-delen består av stjärnmönster - 3into3 och 4into4, etc - så det är inte ett helt snabbt sticke. Det är dock en dröm för ett kaninmjukt garn, eftersom det blir tjockt och tätt, så mjukheten går inte förlorad i en massa spindelvävsspets.

Jag är inne på min andra upprepning av första mönstret (efter att ha dragit upp och börjat om flera gånger för att få in knycken).Man ökar bara vid sidorna med hjälp av 1into3-maskor, och man ökar varje varv. Detta får tre konsekvenser för mig: a) det blir märkligt nätigt innanför kantmaskan - som om jag gjorde dubbla omslag varje varv, och b) nacken blir inte särskilt rak, utan mer v-formad.
Eftersom det inte är så många som gett sig på den här sjalen (än) så finns det inte mycket tips att få på Ravelry. Kanske är det någon av er som känner till problemet och vet vad jag gör för fel, speciellt med de luftiga kantökningarna?


Är det någon mer som stickar på Good Day Sunshine? Ska vi sticka tillsammans?


Allt väl,
Kia

3 kommentarer:

 1. Jag ska sticka sjalen till min dotters studentbal, men har inte fått garnet än. Längtar efter att börja på den för jag tycker den är så fin. Din blir säkert vacker med pärlor.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med, den är jättefin! Vad har du valt för garn, och vilken färg?

  SvaraRadera
 3. Jag stickade sjalen i svenskt lingarn, Kalinka, m stickor 3. Den blev fantastisk MEN som du säger blir början trekantig i st f rak. Hjälpte inte att spänna ut så jag sydde fast udden mot avigan.

  Tror inte du gjort något fel, vi kan inte vara två som får samma fel, utan det är nog mönstret.
  Tänker nu sticka en ny och prova från 3e omgången med Sun Chart-mönstret och lägga upp de maskor som behövs.

  SvaraRadera