onsdag 2 september 2009

Hot Chili Fall Footwear Collection

Första halvan av sista (lovar, absolut sista) test-Chilisockarna är klar!

Det här paret stickar jag av en härva Jaqueline på sticka 2,5. De kan stickas av en härva Marilyn också, och blir då lite tätare. Alternativt kan man sticka dem av en härva Marilyn på sticka 3, och de blir då följdaktligen lite större (sisådär storlek 41).

Det här paret har en så kallad Provisional Cast-On, jag har alltså virkat en kedja luftmaskor och börjat mitt sticke i dem. På så sätt kan man, istället för att maska av och sy ihop arbetet i slutet, sticka ihop de två kanterna så att det inte blir någon söm alls. (Instruktionsvideos för både Provisional Cast-On och ihopstickningen, så kallad Kitchener stitch eller Grafting, finns en bit ner i högerspalten här.)


Kitchener-sömmar tar lite längre tid än vanliga sömmar, men är ofta värda besväret. Fast inte i det här fallet, tror jag. Jag kan nämligen inte tänka ut hur man skulle göra en rätstickad Kitchener-söm, så mitt bak är det plötsligt två prydliga varv slätstickning :)

Ett annat spörjsmål är hur mönstret ska läggas upp.
Det är mycket "öka blabla på vart 4e varv 10 gånger, SAMTIDIGT minska blabla innanför två blabla 15 gånger, SAMTIDIGT vänd när det är blabla maskor kvar 7 gånger". Det blir en del att hålla i huvudet. För vissa är det en del av charmen, för andra blir det bara svårt och oöverskådligt. Jag har en utskriven version av mönstret rad för rad, men det blir så bövlans långt, och jag hade ju tänkt skicka med ett mönster till varje härva sockgarn vi säljer.

Så här skulle man kunna göra, och berätta gärna vad ni tycker:
Jag skickar den trixigare, kortare "samtidigt"-versionen med sockorna, tillsammans med en hänvisning till både den här bloggen och till Ravelry där jag lägger upp hela mönstret, kortversion OCH rad-för-rad-version. Tror ni det skulle fungera?

/k.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Häftigt att sticka på tvären, har Du mönster till det?
  Satt o kollade på Cascding leaves, det är samma som finska Lehmus men stickad från andra hållet, vem har stulit mönstret från vem, kan man fråga.
  Trevli helg
  Monica

  SvaraRadera
 2. Nu när jag äntligen är nöjd med det ska jag skriva ut det och lägga upp det, både här och på Ravelry. Jag hoppas det blir tid över till det nu i helgen.

  SvaraRadera